- Witam. mam pytanie. poniewaz zrobilam duzy baniak tej nalewki i teraz odcedzilam owoce- jednak zostalo mi sporo takiej galaretki- same owoce geste.. chcialabym tez to wykorzytsac- a nie da sie juz tego przesaczyc przez sitko czy waze.. prosze o rade- co mozna zrobic? : od Oliwia Sara
- Smacznego hahaha : od Kubas vlogs
- Jeśli masz tyle cierpliwości i wytrwałości :) aby nalewka spokojnie leżakowała 6 miesięcy to jestem pewien że w ciągu tego czasu (o ile butelka nie będzie ruszana) sama się idealnie wyklaruje! Pół roku wystarczy aby osady się wytrąciły i opadły na dno butelki. Potem wystarczy cienką rurką klarowny płyn z butelki przelać do innego naczynia i cieszyć się smakiem i barwą trunku. Nalewka klarowna świadczy o staranności wykonania i cierpliwości jej twórcy. Klarowność poprawia smak! : od makrofaguss
- A czemu trzeba czekać 6 miesięcy żeby wypić? : od Pan Jarek
- Tylko nie wiem czy to będzie w tym roku:( Nie ustaliłam jeszcze skąd wziąć owoce pigwowca. Kiedyś rodzice mieli na działce... : od SkutecznieTv
- OK.
Czekam na przepis / filmik.
Z krótkiego doświadczenia z owocami pigwowca wiem jedno, że owoce muszą być bardzo dojrzałe. W 100 % żółte, bez śladów zielonych. Robiłem sok, zasypałem cukrem. : od Krzysztof Nosowicz
- Nie, ale mam DOSKONAŁY przepis (od koleżanki, która dostała go od robiącego tę nalewkę kolegi;)). Tak dobrej nalewki nigdy wcześniej nie piłam, ale też składniki są bardzo precyzyjne i wymagające (w stylu: bazowy alkohol tylko ten i żaden inny, itp.). Z całą pewnością ją zrobię, tylko najpierw muszę zdobyć pigwowca, reszta to betka (chyba;)). : od SkutecznieTv
- Madziu !
Czy próbowałaś robić nalewkę z pigwowca / nie pigwy ? : od Krzysztof Nosowicz
- nie, 96% na pewno nie ma -patrząc na początkową ilość spirytusu i ilość finalnej nalewki, to z pewnością jest on rozcieńczony:) co do większej ilości, to może i dobrze? ja np. na pierwszą próbę zawsze robię mniej, a potem oceniam czy w przyszłym roku warto powtórzyć i decyduję w jakich ilościach:) : od SkutecznieTv
- taki mam przepis i wg tego przepisu robię. nie czuję się jeszcze specem od nalewek, więc na razie tu z proporcjami nie kombinuję:) : od SkutecznieTv
- Strasznie malo tego wyszlo. Szkoda ze nie odpisalas na moje pyt. w pierwszej czesci bo nastawilabym kilka sloikow. Myslalam ze to sie bedzie rozcienczac. Czy to ma wciaz 96%? : od kucibaba2
- Czemu nie dodajesz wody? Będzie sie dało wypić spirytus z sokiem brzoskwini? : od waczuuu
- pani Madziu przy nalewkach mowi sie na zdrowie :) : od artixxx
- Filtrowanie nalewek przez filtr do kawy to "robota pod górkę". Trzeba by było bawić się z tym caały dzień i zużyć nie wiadomo ile filtrów, bo szybko się "zamulają". Jeżeli już przecedzam nalewkę robię to przez złożoną kilkakrotnie gazę, a i to szykuję kilka takich "filtrów", bo przy zawiesistych nalewkach (choćby brzoskwiniowa) trzeba je wymieniać, a płukanie ich w wodzie mija się z celem. Poza tym nalewka domowa ma mieć jakieś zmętnienie. W końcu to nie destylat :))) : od Angel Anngel
- Wygląda bardzo apetycznie :) : od Amaranta32
- Nie wolno pić, dopiero po pół roku? Ło matko, musiała by zęby mieć ;) : od deflo11 .
- Nie rozumiem komentarza : od arkasza2007
- A czemu Pani nie pokaże za te 6 miesięcy nie ma się czego wstydzić ;)
: od Agnieszka Luczynska