Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba :: Skutecznie,Tv
Wasza ocena
347
Widzów
186682
Trwa czas
8m 43s
Inne
Brak dodatkowych informacji.
Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba :: Skutecznie,Tv | pytanie.
pytacie - odpowiadamy.
- Mam pytanie jeśli nie dokarmiałem zakwasu przez tydzień i zaczął pachnieć słodko-kwaśno i po dokarmieniu nie rusza, to czy taki zakwas nadaję się do pieczenia i co z nim zrobić jeśli go zepsułem. A zrobiłem 2 słoiki po 1 L. : od polishmotorfan
- Dopiero zaczęłam robić zakwas, ale jest strasznie grudkowaty. Czy to nie przeszkadza? : od Natalia Bambinek
- Dziękuję, skorzystam z porad dotyczących pieczenia chleba na zakwasie. Pozdrawiam : od calkiemmalutki
- a w jakiej temperaturze piec chleb i najlepiej w czym : od Dorota dorota
- Witam , mieszkam za granica i mam problem z kupnem dobrej maki zytniej na zakwas. W moim sklepie kupilam dwa rodzaje maki make pelnoziarnista pszenno-zytnio-orkiszowa i druga to maka zytnia zurkowa typ 1400. Ktora z tych mak bedzie najlepsza na zakwas na chleb? Pozdrawiam Ela : od Zosia Samosia
- Pomocy!! zobaczyłam kiedyś przepis w tv jak zrobić zakwas ale chyba dokładnie go nie zapamiętałam. Zaczęłam w niedziele wieczorem proporcja mąki i wody taka sama dzisiaj jest piątek i mam dwa problemy. Pierwszy to taki że przez dwa dni zakwasu nie mieszałam :( a drugi to taki że był szczelnie zamknięty :( dzisiaj (piątek) dodałam tylko łyżkę mąki i wody zamieszałam dokładnie i delikatnie przykryłam. Moje pytanie czy ten zakwas ma jeszcze jakieś szanse żeby działał?? Bąbelki są nawet ich jest dość sporo a pachnie mi raczej kawą zbożową :) : od Elżbieta Gródek
- Jesteśmy już coraz bliżej rozwiązania mojej sytuacji :) czyli mam trzymać jeden zakwas ale w lodówce czy w temperaturze pokojowej i czy muszę go codziennie dokarmiać, żeby był gotowy za tydzień. : od Paweł Bień
- Pani Magdo, widocznie mój zakwas potrzebował jeszcze jednego dnia bo po 5 dniu jest wyrośnięty i z dużą ilością pęcherzyków. Ale i tak mam dodatkowe pytanie.Zakwas rozlałem na 2 słoiki. Do jednego dosypałem 1/3 mąki i wstawiam na 2 dni do lodówki. Natomiast zastanawiam się co zrobić z drugim czy mam go trzymać cały czas w lodówce zakręcony i co jakiś czas dokarmiać. Czy istnieje sposób żebym nie musiał powtarzać tego cyklu czterodniowego, jak będę chciał upiec chleb za jakiś tydzień. : od Paweł Bień
- Pani Magdo, dzisiaj mija czwarty dzień niby wszystko według przepisu ale zakwasu w litrowym słoiku jest mniej niż połowę. Zastanawiam się czy dalej go dokarmiać czy może wstawić go do lodówki. Jest kwaskowy i są pojedyncze bąbelki tylko wydaje mi się, że jakoś go mało. : od Paweł Bień
- Pani Magdo pomocy :( Mój zakwas ma dzis 6 dzien. Pierwszego dnia po dokarmieniu był bardzo aktywny a teraz prawie nie ma pęcherzyków powietrza. Lekko sie jakby spienia widac pojedyńcze pęcherzyki powietrza i nic poza tym :(. Obawiam się czy na takim zakwasie chleb sie uda? Wstawie go chyba na 2 dni do lodówki, nie wiem co mam robić, proszę o rade. : od TheVirtualia
- Mój zakwas zwiałze słoika po 36h :( Przygotowałam pół kubka maki i tyle samo wody, po 24h dodałam drugie tykle mąki i wody. Po 12h zakwas wykipiał :( Jest w nim bardzo dużo bąbelków. Co mam z nim zrobić? wyrzucić połowę i dalej dokarmiać? : od TheVirtualia
- Pani Magdo, czy zakwas po wyciągnieciu z lodówki i dokarmieniu przed pieczeniem może stać dłużej niż cztery godziny? Tzn Czy mogę zakwas wyciagnać wieczorem, dokarmic i tak zostawic w kuchni,żeby z samego rana zabraćsię za pieczenie? : od agnieszka zdeb
- czy mozna zalac zimną wodą mineralną??? : od Ulek Dudulek
- Przechowywanie zakwasu. Można oczywiście w lodówce, ale można również ususzyć zakwas i przechowywać przez dłuższy czas. Latem można rozsmarować go na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze i wystawić na słońce. W zimniejsze dni można wstawić do piekarnika i w temperaturze nie większej niż 45 stopni suszyć aż do wyschnięcia na twardą skorupę. Dobrze wysuszony zakwas kruszymy, wsypujemy do słoika i mocno zakręcamy. Można przechowywać go nawet kilka lat. Poważnie - kilka lat. Później w miarę potrzeby budzimy zakwas do życia i już. Krzysiek z www.khart.pl : od Krzysztof Hałupka
- Pani Magdo. Pierwszy raz robię zakwas i nie wiem, jaki on ma mieć zapach po np. tygodniu. Mój zakwas ma już ponad tydzień, wygląda dobrze, ma bąbelki, ale jak do tej pory nie miał w zasadzie kwaśnego zapachu, raczej taki trochę słodkawo/mdławy ( z braku słów na określenie tego zapachu). Dzisiaj natomiast, jak go powąchałam, to mi zaleciało jakby... farbą, albo nawet lekkim rozpuszczalnikiem. Po zamieszaniu zakwasu już tego zapachu nie ma. Co pani o tym sądzi? Zakwas do wyrzucenia? A może to jest normalny zapach, ten kwaśny, na który tak czekałam? : od jw
- A jak stoi w lodówce to też się dokarmia??? : od Karolina Maślak
- : od kingaj1970
- Robilam zakwas z maki żytniej 720 babelkowal ale kiepsko :'( kupilam make z pełnego przemiału dodalam i zakwas szaleje :-) pierwszy chlebek upieczony a zakwas nawet stojąc w lodowce nadal babelkuje jak szalony :-) do tej pory zeby nie wyrzucać ciasta na moim niby zakwasie musialam dodać drożdży ale w końcu udało mi sie upiec chleb na samym zakwasie :-) :-) :-) :-) taka jestem dumna z siebie ;-) pozdrawiam ciepkutko !:-) : od niczyja
- Witam Pani Magdo. Proszę o pomoc. Mój zakwas kwasi się już 4 dzień a nadal nie pachnie kwaśno, po spróbowaniu smakuje kwaśno ale bardzo delikatnie. Nie wiem co mam z nim teraz zrobić? Kontynuować dokarmianie w mniejszej ilość? Dodam że nie pachnie ani nie smakuje pleśnią i mam w tym momencie dość chłodno (bo zima w Australii). Z niecierpliwością czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie. Urszula : od Urszula Maciąga
- Pani Magdo!Pomocy! Dokarmiając pierwszego dnia dodałam odpowiednią ilość mąki ,ale wody dodałam cała szklankę nie pół.Jak uratować zakwas? : od svet svit