Tytuł

Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba :: Skutecznie,Tv

Wasza ocena

347

Widzów

186682

Trwa czas

8m 43s

Inne

Brak dodatkowych informacji.

Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba :: Skutecznie,Tv | pytanie.

pytacie - odpowiadamy.

  • - Mam pytanie jeśli nie dokarmiałem zakwasu przez tydzień i zaczął pachnieć słodko-kwaśno i po dokarmieniu nie rusza, to czy taki zakwas nadaję się do pieczenia i co z nim zrobić jeśli go zepsułem. A zrobiłem 2 słoiki po 1 L. : od polishmotorfan
  • - Dopiero zaczęłam robić zakwas, ale jest strasznie grudkowaty. Czy to nie przeszkadza? : od Natalia Bambinek
  • - Dziękuję, skorzystam z porad dotyczących pieczenia chleba na zakwasie. Pozdrawiam : od calkiemmalutki
  • - a w jakiej temperaturze piec chleb i najlepiej w czym : od Dorota dorota
  • - Witam , mieszkam za granica i mam problem z kupnem dobrej maki zytniej na zakwas. W moim sklepie kupilam dwa rodzaje maki make pelnoziarnista pszenno-zytnio-orkiszowa i druga to maka zytnia zurkowa typ 1400. Ktora z tych mak bedzie najlepsza na zakwas na chleb? Pozdrawiam Ela : od Zosia Samosia
  • - Pomocy!! zobaczyłam kiedyś przepis w tv jak zrobić zakwas ale chyba dokładnie go nie zapamiętałam. Zaczęłam w niedziele wieczorem proporcja mąki i wody taka sama dzisiaj jest piątek i mam dwa problemy. Pierwszy to taki że przez dwa dni zakwasu nie mieszałam :( a drugi to taki że był szczelnie zamknięty :( dzisiaj (piątek) dodałam tylko łyżkę mąki i wody zamieszałam dokładnie i delikatnie przykryłam. Moje pytanie czy ten zakwas ma jeszcze jakieś szanse żeby działał?? Bąbelki są nawet ich jest dość sporo a pachnie mi raczej kawą zbożową :) : od Elżbieta Gródek
  • - Jesteśmy już coraz bliżej rozwiązania mojej sytuacji :) czyli mam trzymać jeden zakwas ale w lodówce czy w temperaturze pokojowej i czy muszę go codziennie dokarmiać, żeby był gotowy za tydzień. : od Paweł Bień
  • - Pani Magdo, widocznie mój zakwas potrzebował jeszcze jednego dnia  bo po  5 dniu jest wyrośnięty i z dużą ilością pęcherzyków. Ale  i tak mam dodatkowe pytanie.Zakwas rozlałem  na 2 słoiki. Do jednego dosypałem 1/3 mąki i wstawiam na 2 dni do lodówki. Natomiast zastanawiam się co zrobić z drugim czy mam go trzymać cały czas w lodówce zakręcony i co jakiś czas dokarmiać. Czy istnieje sposób żebym nie musiał powtarzać tego cyklu czterodniowego, jak będę chciał upiec chleb za jakiś tydzień.  : od Paweł Bień
  • - Pani Magdo,  dzisiaj mija czwarty dzień niby wszystko według przepisu ale zakwasu w litrowym słoiku jest mniej niż połowę. Zastanawiam się czy dalej go dokarmiać czy może wstawić go do lodówki. Jest kwaskowy i są pojedyncze bąbelki tylko wydaje mi się, że jakoś go mało. : od Paweł Bień
  • - Pani Magdo pomocy :( Mój zakwas ma dzis 6 dzien. Pierwszego dnia po dokarmieniu był bardzo aktywny a teraz prawie nie ma pęcherzyków powietrza. Lekko sie jakby spienia widac pojedyńcze pęcherzyki powietrza i nic poza tym :(. Obawiam się czy na takim zakwasie chleb sie uda? Wstawie go chyba na 2 dni do lodówki, nie wiem co mam robić, proszę o rade.  : od TheVirtualia
  • - Mój zakwas zwiałze słoika po 36h :( Przygotowałam pół kubka maki i tyle samo wody, po 24h dodałam drugie tykle mąki i wody. Po 12h zakwas wykipiał :( Jest w nim bardzo dużo bąbelków. Co mam z nim zrobić? wyrzucić połowę i dalej dokarmiać? : od TheVirtualia
  • - Pani Magdo, czy zakwas po wyciągnieciu z lodówki i dokarmieniu przed pieczeniem może stać dłużej niż cztery godziny? Tzn Czy mogę zakwas wyciagnać wieczorem, dokarmic i tak zostawic w kuchni,żeby z samego rana zabraćsię za pieczenie? : od agnieszka zdeb
  • - czy mozna zalac zimną wodą mineralną??? : od Ulek Dudulek
  • - Przechowywanie zakwasu.
    Można oczywiście w lodówce, ale można również ususzyć zakwas i przechowywać przez dłuższy czas. Latem można rozsmarować go na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze i wystawić na słońce. W zimniejsze dni można wstawić do piekarnika i w temperaturze nie większej niż 45 stopni suszyć aż do wyschnięcia na twardą skorupę. Dobrze wysuszony zakwas kruszymy, wsypujemy do słoika i mocno zakręcamy. Można przechowywać go nawet kilka lat. Poważnie - kilka lat. Później w miarę potrzeby budzimy zakwas do życia i już.
    Krzysiek z www.khart.pl : od Krzysztof Hałupka
  • - Pani Magdo. Pierwszy raz robię zakwas i nie wiem, jaki on ma mieć zapach  po np. tygodniu.  Mój zakwas ma już ponad tydzień, wygląda dobrze, ma bąbelki, ale jak do tej pory nie miał w zasadzie kwaśnego zapachu, raczej taki trochę słodkawo/mdławy ( z braku słów na określenie tego zapachu).  Dzisiaj natomiast, jak go  powąchałam, to mi zaleciało jakby...  farbą, albo nawet lekkim rozpuszczalnikiem.  Po zamieszaniu zakwasu już tego zapachu nie ma. Co pani o tym sądzi? Zakwas do wyrzucenia?  A  może  to jest normalny zapach, ten kwaśny, na który tak czekałam? : od jw
  • - A jak stoi w lodówce to też się dokarmia??? : od Karolina Maślak
  • - : od kingaj1970
  • - Robilam zakwas z maki żytniej 720 babelkowal ale kiepsko :'( kupilam make z pełnego przemiału dodalam i zakwas szaleje :-) pierwszy chlebek upieczony a zakwas nawet stojąc w lodowce nadal babelkuje jak szalony :-) do tej pory zeby nie wyrzucać ciasta na moim niby zakwasie musialam dodać drożdży ale w końcu udało mi sie upiec chleb na samym zakwasie :-) :-) :-) :-) taka jestem dumna z siebie ;-) pozdrawiam ciepkutko !:-)  : od niczyja
  • - Witam Pani Magdo. Proszę o pomoc. Mój zakwas kwasi się już 4 dzień a nadal nie pachnie kwaśno, po spróbowaniu smakuje kwaśno ale bardzo delikatnie. Nie wiem co mam z nim teraz zrobić? Kontynuować dokarmianie w mniejszej ilość? Dodam że nie pachnie ani nie smakuje pleśnią i mam w tym momencie dość chłodno (bo zima w Australii). Z niecierpliwością czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie. Urszula : od Urszula Maciąga
  • - Pani Magdo!Pomocy! Dokarmiając pierwszego dnia dodałam odpowiednią ilość mąki ,ale wody dodałam cała szklankę nie pół.Jak uratować zakwas? : od svet svit

  • W wolnyn czasie: (nie mamy dziś nic ciekawego).