PYTACIE.PL



Jak ugotować sypki ryż bez torebki?


Informacje

Odtworzeń filmu: 43802
Czas trwania: 6m 50s
Wasza opinia: 656
Ilość reakcji: 18
Opis: Gotujesz ryż w torebkach? Więcej tego nie zrobisz 😉 Zobacz jak prosto ugoto .

Komentarze


Jak ugotować sypki ryż bez torebki?

- Odkąd pamiętam gotuję ryż tylko taki luzem, plastikowe torebki zawsze włączały czerwoną lampkę:) i w sumie nigdy nie mogłąm zrozumieć co jest w tym takiego fajnego jak rozmawiałam ze znajomymi którzy zachwalali właśnie ten "foliowy ryż":)))
Mam taki sposób, że wrzucam ryż dopiero na wrzątek, a dokładna kolejność jest taka - wrzątek, kilka kropel oleju, wypłukany ryż, sól. Zawsze się udaje i jest pyyszny - każdy rodzaj:)
Pozdrowienia dla Was - Prowadzącego, Operatorki, Duszka na szybie;) i dla Luny:)))
- 1:33min. Właśnie, ważne żeby szklanka była ikei i ryż jest git .
- Skorzystałem z opisanej procedury i ryż wyszedł dobrze! Mam tylko jedno krytyczne spostrzeżenie: jednostki miar w języku polskim się odmienia! Zwracaj uwagę aby mówić sto gramów a nie sto gram.
- lajk za minionki w kuchni
- Drobny komentarz do porównania czasu - jeżeli komuś zależy na szybkości wystarczy ugotować wodę na torebki w czajniku elektrycznym. To znacznie przyspiesza proces ;)
- Spoko ale film przegadany, wytnij jakieś zbędne fragmenty i ew dograj sam głos - nawet lepiej to wyjdzie bo będziesz bardziej przygotowany co powiedzieć a nie tak „na żywo” i zmarnowany czas
- A ja pichcę w torebkach, i wychodzi mi na sypko, jest taniej i prościej
- 1. Zwracasz uwagę na produkcję plastiku, ale widzę wody już ci nie szkoda. Po co płuczesz pod bieżącą, skoro równie dobrze można przepłukać w znacznie mniejszej ilości wody w garnku? Nalewam, mieszam, odlewam wodę, nalewam jeszcze raz, mieszam, odlewam i już. Szanuj wodę.
2. Z solą pamiętajcie - ona zostanie w ryżu. Nie soli się tego tak jak ziemniaków, gdzie sporo soli zostaje później w wodzie.
3. Mierzenie czasu nie jest potrzebne. Odpowiednia ilość wody, lekkie wrzenie i woda się wchłonie/odparuje wtedy gdy ryż będzie gotowy.
4. Nie wiem skąd pomysł, że ryż w torebce jest szybszy. Nigdy mi to do głowy nie przyszło. Jedyna zaleta jest taka, że jest to odmierzona porcja. Ale ryż ten sam, robi się go tak samo - różnica właśnie w tym, że tu jest torebka.
5. Ryż można przestać gotować gdy na dnie jest jeszcze nieco wody. Wtedy warto zawinąć garnek np. w ręcznik i można dodatkowo schować pod poduszkę. Powstanie coś w rodzaju termosu - ryż dojdzie jeszcze dodatkowo, a także będzie znacznie dłużej ciepły - nawet po 2 godzinach. Można przygotować więc wcześniej.
- Kuchnia powala az zglodnialam
- 30 lat temu nauczylam sie gotowac ryz po indyjsku. Ryz umyc i w garnku dac kapke oliwy na to umyty ryz i pomieszac, dolac tyle wody ze od powierzchni ryzu okolo 2cm wody jest. Zagotowac przykryc pokrywka bez dziurki i wylaczyc palnik. Pokryrke juz nie podnosic 20min. Ryz zawsze sie udaje i jest wspanialy :P
- Na tej stronie też widziałem endodentist.pl implanty zębowe, można zawsze zdobyć nową wiedzę.
- Ja też ryż czy kaszę pluczę, wrzucam do wrzątku w proporcji 1:2 doprowadzam do wrzenia i zmniejszam tak aby się delikatnie gotowało. Staram się nie podnosić pokrywki i nie mieszam podczas gotowania to daje gwarancję że kasza czy ryż się nie sklejają. :)