Jak gotować kaszę
Informacje
Odtworzeń filmu: 16321
Czas trwania: 4m 46s
Wasza opinia: 165
Ilość reakcji: 17
Opis: Zastanawialiście się jak ugotować kaszę bez woreczka? Jak to? Sypką kaszę! .
Komentarze
Jak gotować kaszę
- Super! A jak gotujesz kaszę jęczmienną?
- Ty do radia z tym glosem ♥️
- Fajny głos
- Ja kiedyś też pęczak moczyłem przed gotowaniem, płukałem przed moczeniem, a potem po gotowaniu wkurzałem się, że wychodzi mi zaprawa murarska a nie kasza. I rzeczywiście - nie trzeba jej moczyć. Wody daje się mniej więcej dwa razy tyle, co kaszy, gotuje do zagotowania, potem zmniejsza ogień na minimum i gotuje aż kasza wypije wodę - i tyle, u mnie jest to jakieś 20 minut. Do gotowania można dać łyżkę masła, będzie się potem mniej lepić. No i można przed podaniem zawinąć ją zaraz po ugotowaniu w koc, tak na dziesięć minut, żeby "doszła". I na talerz. A gdy się zapomni o tej kaszy, to na drugi dzień rano jest jeszcze gorąca, zwłaszcza, jak się zadba o jej dobre zawinięcie. Pęczak jest idealny do gulaszy, wtedy warto go polać sosem z gulaszu, bo sam w sobie zaraz człowieka zatknie.
Kasze łamane warto raz przepłukać, by pozbyć się nadmiaru mąki, ale można i nie płukać. I gotuje się je tak samo, góra 20 minut i już.
- Kasza wyszla wspaniale. Dziekuje.
- Proste - prawda?