PYTACIE.PL



Jak gotować jajka ! / Oddaszfartucha


Informacje

Odtworzeń filmu: 128925
Czas trwania: 3m 20s
Wasza opinia: 4138
Ilość reakcji: 320
Opis: WESPRZYJ ; https://patronite.pl/Oddaszfartucha-pl?podglad-autora Prosty poradn .

Komentarze


Jak gotować jajka ! / Oddaszfartucha

- Wielkie Dziekuje za ta lekcje gotowania jaj !
- Jajko 8-minutowe to idealne na twardo
- Co do odwiecznego pytania: Kogut który zgubił jajka ;D
- Chwila chwila... jak się wkłada tak szybko jajka do wrzątku to skorupka pęka i jajka wylewają się do wody. Masz na to jakiś patent?
- dziękuję za film pozdrawiam
- Ja np gaszę płomień kiedy tylko woda się zagotuje i po 5 min mam jajko nr 4 a po całkowitym wystygnięciu będzie to jajko nr 6.
- Po co sól do wody z jajkami?
- Jak we wrzatku to 4.30 min na miekko
- Od zawsze gotuję jajka wrzucając je na wrzątek, nie dodaję soli.Czy to powoduje że kiedy jajko pęknie białko od razu zetnie się w słonej wodzie? Mój przepis na gotowanie jajek na miękko wygląda tak że jaja w temperaturze pokojowej , wrzucam do wrzątku na 5.30 min, a jak większe to 5.40 , po tym czasie(warunek konieczny) również chłodzę je w zimnej wodzie.Nigdy przenigdy nie udało mi się w tym czasie zrobić jaj na twardo, ani tez nigdy nie zostawały tak zwane gluty w jajku.Pozdrawiam
- Tomku takie malutkie pytanie odnośnie tego jajka, czy może być prosto z lodówki czy też powinno mieć temperaturę pokojową bo na pewno ma to wielkie znaczenie (tak myślę).
- Tu też można doczytać https://cannabium.pl/produkt/cannabium-effective/, zawsze to jest też przydatne.
- Tomek! Dzięki tobie w końcu udało mi się zrobić idealne jajko na miękko! Dziękuję! ❤️
- fajnie fajnie ale jak jesteś taki kozak to poradź mi wuju jak słodzić herbatę żeby nie była ani za słodka ani za gorzka.......
- A mi się woda przypaliła jak gotowałem jajko🤣
- Dobre!!
- 👍Pozdrawiam zNY 💚
- Pana lubie ogladać, daje like
- A ja myślalem ze jajka od zimnej wody sie gotuje by skrupka nie pekala
- Dlaczego mi zawsze jajka pękają?
- To niedopuszczalne, żeby ktoś młodszy uczył mnie jak gotować jajka.
A jednak jakąś wiedzę pozyskałem. Chwała młodszym za wiedzę. ;)
- Ten komentarz moze do malo kogo trafic, bo video jest juz rok na YT, ale chciałam się podzielić paroma spostrzeżeniami, bo nasza rodzinka jest bardzo jajkożerna :D
Przede wszystkim swietny przekaz i demonstracja gotowania jajek, panie Tomku! Bardzo niedawno trafilam na ten kanal i juz zdazylam zlapac bakcyla i skorzystac z kilku przepisow :)
Odnosnie gotowania jajek:
Ciekawa metoda solenia wrzacej wody.... bede musiala sprobowac :)
Wkladanie jajek do zimnej wody! - super, ze to pokazales! Dla tych, ktorzy moga sie zastanawiac po co; pomaga to w obraniu jajka ze skorupki i blony pergaminowej. To rowniez zapobiega tworzeniu sie szarej siarczanej obwodki wokol zoltka.
Odnosnie czasu gotowania, widze, ze wiele osob wypowiada sie na ten temat; jest rowniez poruszona istotna kwestia wielkosci jajek, oraz ich swiezosci.
Natomiast nie zauwazylam (nie mialam mozliwosci przeczytac wszystkich komentarzy) zeby ktos wypowiedzial sie na temat zrodla energii.
Metoda prob i bledow, mieszkajac poza granicami Polski zauwazylam, ze najwieksza roznice robi kuchenka! Na gazowej gotuje sie duzo szybciej niz na elektrycznej, na ktora niestety ja jestem od lat "skazana". Zeby, na przyklad, osiagnac konstystencje jajka, ktore jest gotowane na gazie w 5 minut, na elektrycznej kuchence musze je gotowac conajmniej 7. Oczywiscie nie wspominam tu o kuchni indukcyjnej, bo z nia mialam najmniej doswiadczenia.
Dodatkowy trik, ktorego nauczylam sie prawie 30 lat temu od Francuskiego kucharza, szefa kuchni, to przekluc skorupke jajka w jego "szerszym czubku", tam gdzie jest komora powietrza.
Uwierzcie, robi to niesamowita roznice!
Dzieki temu zmniejsza sie cisnienie w jajku i wplywa to na jajko w dwojaki sposob:
Gotujac na miekko, lub nawet na twardo, bialko, bedac w pelni sciete bedzie mimo wszystko super miekkie i delikatne - w przeciwienstwie do czesto spotykanego "gumowego" bialka - szczegolnie przy jajkach gotowanych na twardo. Tym sposobem bialko rozplywa sie w ustach choc jest calkiem sciete!
Drugi plus to to, ze jesli przytrafi sie czasem sytuacja, ze jajko peknie, to bialko sie nie wyleje :)
Pozdrawiam z Kanady! :)