- a jak sprawdzić świeżość muli pakowanych próżniowo? : od BombelWomen
- Na Huj Czyścić skorupę? : od Krzysiek Konopa (Tychu84)
- sadystka biedne omułki : od chemicznyx
- Ja ich nie czyściłem. Na Chorwacji jest ich pełno. Poszedłem na dziką plażę gdzie były dosłownie wszędzie. W domu tylko je umyłem i ugotowałem w wodzie z solą... jak ziemniaki. Polecam bo są przepyszne : od LimboXor
- Hardcore - smażenie na żywca jak raki ! Myślałam , że w sklepie świeże oznacza niedawno złowione (tak jak się kupuje np.świeże udka) . Tak czy inaczej spróbuję je przygotowac przy całym procesie oczyszczania to jak powrót do jakiejś pradawnej przeszłości historii człowieka. : od Eftakonefta
- Dyskryminacja martwych małż... : od Bartek Zawadzki
- Wyobraźnia mi podziałała jak skorupka się otwierała i zamykała,a w niej żywa istota siedziała,która zaostała wrzucona do wrzątku :/.No ja nie wiem,czy bym się odwarzyła przyżądzić coś takiego,jakby mi to żyło pod palcami.Co innego jak robię jakąś padlinę:schabowe,albo kurczaka.Aczkowliek czasami jak zaczynam się za bardzo skupiać nad świeżym mięsem to jakoś mi tak dziwnie....dopóki nie zaczynam jeść,a jak mi zasmakuje to już zapominam :)). : od magrafresz
- @PolishBacon40i4 może kupujesz małze czyściutkie, ale te moje miały sporo narośli, to nieestetyczne:) a na mule po marynarsku będzie przepis :)) : od Kotlet.TV
- to skrobanie małż to moim zdaniem lekka przesada, chociaż faktycznie teoretycznie zaleca się. ja je tylko opłukuję i do gara. a najlepszy sposób na mule to oczywiście po marynarsku (Moules à la marinière) czyli małże gotowane z odrobiną masła, białego wina, posiekanej szalotki i natki pietruszki. 3-4 minutki, aż się otworzą. podawać obowiązkowo z frytkami (klasyk w każdej nadmorskiej francuskiej restauracji). otwarte w ten sposób, po wyjęciu z muszelek mogą być dalej obrabiane. : od PolishBacon40i4
- @kathazis dzieki :) : od Kotlet.TV
- Fajna koszulka :) : od Daniello
- @kotlettv Wiesz, nie chodzi o sam smak małży, bo już miałam okazję wiele razy je jeść, i nie powiem, smaczne :)
Ale biorąc pod uwagę moją ogromną zażyłość ze zwierzętami nie mogłabym znieść zabicia ich..:) : od Agata Duda
- @ziomo888 można dodać, jak najbardziej! :) : od Kotlet.TV
- @marekpower nooo starałam się pokazać, jak reagują, ale to nic. Wyobraź sobie, że masz 2 kg w misce i one wszystkie gadają :) : od Kotlet.TV
- 1:22 łee to się rusza ;] : od marek power
- @kucibaba2 szczerze to czasem chodzę obok czegoś dość długo zanim spróbuję, ale zwycięża ciekawość i chęć poznania smaku. Uważam, że dopiero jak spróbuję mogę powiedzieć, czy to lubię czy nie. Jeśli chodzi o małże i ich gotowanie, to u mnie, jak byłam mała, jadało się raki (jakoś widzę podobieństwo przygotowania). Na początek możesz kupić małże mrożone, może bez muszelek? ja sama od takich zaczynałam, by poznać smak :) : od Kotlet.TV
- Czy jest jakieś jedzenie które Cię obrzydza i byś nie zjadła? Pytam tak z ciekawości. Jeśli chodzi o małże to raz że mnie obrzydza myśl o jedzeniu tego, a dwa to mi ich żal. Takie bidulki żywcem na wrzątek. : od kucibaba2
- @PlayerNo22 ale jak już chce się kupić świeże w sklepie to czasem trzeba nieźle zapłacić. : od Kotlet.TV
- @dziobaczka18 warto spróbować :) też kiedyś długo się czaiłam, ale uważam, że są super : od Kotlet.TV
- @Karnozaur Auchan (na pewno W-wa Piaseczno, bo Żerań nie ma), Makro, Leclerc ale nie każdy, Tesco Ursynów na pewno, ale już Tarchomin nie. Kuchnie świata. Tyle wiem z Warszawy :) ogólnie najlepiej szukać w czwartki :) można też czasem zamówić po prostu w sklepie. : od Kotlet.TV